Matpolicy för montessoriförskolan Pinocchio

Barnen på vår förskola ska serveras välsmakande och vällagad mat som uppfyller Livsmedelsverkets näringsrekommendationer. Maten lagas från grunden i förskolans eget kök med råvaror av god kvalitet.

På förskolan ska vi servera en varierad kost där barnen lär sig att äta ”all” sorts mat och får sunda matvanor. Måltiden ska alltid vara en lugn och trevlig stund då barnen och personalen äter tillsammans.

Maten och måltiden är en viktig del av vår kultur. Högtider och årstider firas med traditionell mat.

 

Matpolicyn syftar bland annat till att:

  • Barnen på Pinocchio ska serveras hälsosam, god och vällagad mat med bra näringsinnehåll.
  • Lärandet och aktiviteterna underlättas genom mätta, pigga och friska barn.
  • Barnen lär sig att uppskatta och se ett värde i maten och måltiderna.
  • Genom maten och måltiderna förebygga kostrelaterade hälsoproblem.
  • Utveckla barnens förståelse, respekt och ansvarskänsla för miljön.

Metod

  • Vi försöker att använda så mycket ekologiska råvaror som möjligt.
  • Vi använder enbart svenska köttråvaror.
  • Vi strävar efter att använda lokalproducerade och svenska råvaror av god kvalitet.
  • Färsk frukt och/eller grönsaker serveras varje dag.
  • Socker och söta livsmedel används sparsamt. Efterrätter eller kakor serveras när man firar olika högtider och någon gång annars, som en liten guldkant.
  • Födelsedagar firas inte med tårta eller andra sötsaker. Vårdnadshavare ska inte heller ta med något sådant vid barnens födelsedagar. Födelsedagen firas på andra sätt!
  • Som måltidsdryck serveras vatten och mjölk. Vid speciella högtider kan traditionell dryck serveras.
  • Vår strävan är att måltiderna och maten kan användas som pedagogiska verktyg.
  • Denna matpolicy gäller även de dagar barnen är på utflykt och har matsäck med. Det är då Vårdnadshavarnas ansvar att se till att barnen får med sig en näringsrik och mättande måltid.